Žlutočerně pruhované, jemně ochlupené tělo s černými tykadly.
Velikost cca 15 - 20 mm.
Proměna dokonalá, od vajíčka po dospělce 3-5 týdnů, vajíčko 7-10 dní, larvární stadium + kukla, 1-2 týdny.
Délka života cca 1 rok.
Larvy jsou krmeny masem z rozžvýkané kořisti. Dospělci - proteiny (mouchy, komáři, larvy hmyzu), koncem léta také cukr - nektar z rostlin, dostupné potraviny obsahující cukr.
Jsou nebezpečné lidem i zvířatům bodáním, zvláště proniknou-li do potravin. Jsou nepříjemnými hosty v některých obchodech, provozovnách, skladech i domácnostech. Požerem poškozují a znehodnocují cukrovinkářské výrobky, ovoce, některé pečivo, marmelády a často i čerstvé maso. Jedincům s potvrzenou alergií na vosí jed mohou způsobit funkční komplikace organismu a anafylaktický šok.
S prvními mrazy dělnice umírají, přežívá pouze královna. Vosy mohou dát žihadlo opakovaně, jsou aktivní pouze ve dne, aktivita stoupá s teplotou.
Prevence - zamezení přístupu k atraktivním potravinám, chemická likvidace hnízd, postřik, plynování či nátěr vnějších zdí objektu proti jejich dosedání.
Více o technikách likvidace se dočtete na stránkách Desinsekce.
Žlutočerně pruhované, jemně ochlupené tělo s černými tykadly.
Velikost cca 15 - 20 mm.
Proměna dokonalá, od vajíčka po dospělce 3-5 týdnů, vajíčko 7-10 dní, larvární stadium + kukla, 1-2 týdny.
Délka života cca 1 rok.
Larvy jsou krmeny masem z rozžvýkané kořisti. Dospělci - proteiny (mouchy, komáři, larvy hmyzu), koncem léta také cukr - nektar z rostlin, dostupné potraviny obsahující cukr.
Jsou nebezpečné lidem i zvířatům bodáním, zvláště proniknou-li do potravin. Jsou nepříjemnými hosty v některých obchodech, provozovnách, skladech i domácnostech. Požerem poškozují a znehodnocují cukrovinkářské výrobky, ovoce, některé pečivo, marmelády a často i čerstvé maso. Jedincům s potvrzenou alergií na vosí jed mohou způsobit funkční komplikace organismu a anafylaktický šok.
S prvními mrazy dělnice umírají, přežívá pouze královna. Vosy mohou dát žihadlo opakovaně, jsou aktivní pouze ve dne, aktivita stoupá s teplotou.
Prevence - zamezení přístupu k atraktivním potravinám, chemická likvidace hnízd, postřik, plynování či nátěr vnějších zdí objektu proti jejich dosedání.
Více o technikách likvidace se dočtete na stránkách Desinsekce.